Broodfonds Meerwaarde

Dien jij mij of ik jou?

Als mij gevraagd werd mijzelf te beschrijven aan de hand van kernwoorden, of mijn sterke kant te benoemen, dan zat deze er altijd bij: Doelgericht!

Ik vond dat namelijk, tot voor kort, altijd een deugd; goed bezig Carla, mouwen opstropen en gáán! Maar wie mijn blogs de laatste tijd een beetje gevolgd heeft voelt hem al aankomen …. het systeem dat altijd voor mij werkte voldoet niet meer; het doelgericht zijn houdt me tegen, trekt me terug naar de ventweg (zie voorgaande blogs) waar ik mezelf nou net van verlost had.

Toegegeven, het doelgericht zijn is jarenlang heel nuttig gebleken, met name in het begin van mijn werkzame leven. Maar sinds ik het belangrijk ben gaan vinden om hoofd en hart gelijke aandacht te geven werkt het niet meer. Doelgericht zijn is namelijk een tool van je hoofd, van je ratio en als dat je belangrijkste tool is geworden dan kan het zomaar zijn dat de stem van je hart overschreeuwd wordt, met als gevolg dat je uit koers raakt.

Ik had nooit gedacht dat ik het nog eens vol overtuiging zou zeggen, maar hardnekkig vasthouden aan je doelen is echt niet de beste manier om daar te komen waar je moet zijn. Doelen stellen om een klus te klaren is natuurlijk prima, dat moet je vooral blijven doen, maar het gaat mij nu om grotere doelen. Zoals die vreselijke vraag: ‘waar wil jij over 5 jaar staan’ en stippen op de horizon enzo. Ik heb ze in de ban gedaan en wat mij betreft blijven ze daar voor altijd.

Stel ik dan helemaal geen doelen meer? Jawel, er is niks mis met doelen stellen. Alleen beet ik me er voorheen zo in vast dat ze, koste wat het kost, gehaald moesten worden. Tegenwoordig ben ik van mening dat mijn doelen mij moeten dienen en niet andersom. In tegenstelling tot hoe je met je (zaken) relaties omgaat, hoef je je doelen alleen trouw te blijven als ze nuttig voor je zijn. Zodra dat verandert en jij in dienst komt te staan van je doelen dan mag je ze met een gerust hart aan de dijk zetten. Zonder om te kijken, no hard feelings.

Wanneer mij nu gevraagd wordt mijzelf te beschrijven dan gebruik ik het woord ‘daadkrachtig’.  Die beschrijving past me zoveel beter. Ik weet immers nog steeds heel goed wat ik wil, alleen heb ik inmiddels de kunst ontwikkeld mijn doelen bij te stellen als wat ik wil toch anders blijkt te zijn dan ik eerst dacht. Wat zijn jouw kernwoorden? Staat doelgericht daarbij? Ga dan eens na: dienen jouw doelen jou nog of wordt het tijd om ze daadkrachtig aan de dijk te zetten?

Plaats een reactie

Recente berichten