Broodfonds Meerwaarde

De Succesfactor

Wanneer ik een eventplan maak is een van de eerste punten altijd het bepalen van de succesfactoren. Waar opdrachtgevers die stap nogal eens overslaan is het voor mij, als eventmanager, juist een van de belangrijkste. Door met elkaar van tevoren na te denken over wanneer een event een succes genoemd mag worden vergroot je de kans aanzienlijk dat het ook daadwerkelijk een succes wordt. Op die manier kun je, bij alle keuzes die gaandeweg het traject gemaakt moeten worden, heel gemakkelijk toetsen in hoeverre ze bijdragen tot het gewenste succes. Zo kun je prioriteiten bepalen als het gaat om waar je geld in steekt of besluiten bepaalde onderdelen helemaal te schrappen of juist toe te voegen. Ook voor de evaluatie is het lijstje met succesfactoren een handige leidraad. Ik pas het al jaren toe en ik kan je zeggen: het werkt!


Op dit moment werk ik voor een van mijn opdrachtgevers aan een eventplan en bij het kopje succesfactoren viel het me opeens in: eigenlijk werkt het in het dagelijks leven net zo. Je kunt het leven nemen zoals het komt en daar het beste van maken. Wellicht kijk je naar anderen die succesvol lijken en probeer je te doen wat zij doen. Als je mazzel hebt werkt het. Maar als je wil dat je leven succesvol is naar jouw eigen maatstaven is het van belang dat je eerst nadenkt over wat succes voor jou eigenlijk inhoudt. Wanneer vind jij je leven succesvol? Als dat zit op het vlak van een carrière, een mooie auto, een mooi huis en 3x per jaar op vakantie zul je andere keuzes maken dan wanneer succesvol voor jou inhoudt dat je vrijheid hebt, genoeg geld om rond te komen, maar alle tijd om dingen te doen die jij belangrijk vindt.

Natuurlijk zit daar nog van alles tussen. Ik benoem ook bewust twee uitersten en wil wegblijven van een oordeel over wat beter is. Dat bepaalt iedereen namelijk helemaal zelf. Waar het mij om gaat is dàt je het bepaalt. Dat je de tijd neemt voor een eerlijk gesprek met jezelf. Zodat je helder hebt wanneer jouw leven succesvol genoemd kan worden zonder dat je je laat leiden door de norm, door wat anderen succesvol noemen. Alleen jij kunt jouw eigen succesfactoren bepalen. Geen eenvoudige stap, maar eentje die je zeker niet moet overslaan. Want alleen dan kom je erachter wat er nodig is om jouw leven succesvol te noemen. Ook alleen dan kun je keuzes maken die bijdragen aan dat succes. En kun je de gevolgen inschatten als je toch andere keuzes maakt. Je kunt natuurlijk ook je succesfactoren bijstellen, maar waar het om gaat is dat je prioriteit geeft aan dingen die echt belangrijk voor je zijn.

Want ook in het leven kom je eens op het punt dat je gaat evalueren. Als het goed is zit je dan lekker in je luie stoel, met je lijstje succesfactoren en hoor ik je zachtjes mompelen: ”check, check, check….”Plaats een reactie

Recente berichten