Broodfonds Meerwaarde

Jac Janssen

Meerwaarde-lid: sinds 2015
Lid geworden via: Tineke, die hij kent omdat hun dochters bevriend zijn.
Waarom een broodfonds: Sympathiek idee, een onderling steunfonds net als vroeger, met een overzichtelijk clubje mensen.

Hoe is jouw carrière begonnen?
Jac heeft Nederlands gestudeerd en is begonnen in het Letterkundig Museum. Als freelance journalist schreef hij voor het Utrechts Nieuwsblad, maar na een reorganisatie hield dat snel op. Zo kwam hij met wat omwegen terecht in de wereld van de relatie- en vaktijdschriften. Jarenlang heeft hij het enorm naar zijn zin bij het bureau waar ook een middelbare schoolvriend werkt. Hij schrijft en redigeert voor allerlei vakbladen, in de commerciële wereld maar vooral in de zorg, onderwijs en medezeggenschap.

Wanneer ben je voor jezelf begonnen?
Terwijl het bureau de crisis goed lijkt door te komen, valt in de nasleep de één na de andere klant om. Het bureau dat voor Jac inmiddels voelt als een vriendenclub moet de stekker eruit trekken. Noodgedwongen begint Jac in 2013 voor zichzelf.

Ging dat meteen goed?
Hij kan een opdracht meenemen vanuit het bureau, maar het duurt wel een jaar of 2 voordat hij een beetje behoorlijk inkomen heeft. Inmiddels heeft hij het druk als hoofdredacteur bij een vakblad waar hij auteurs aanstuurt en redigeert. Maar het liefst schrijft hij zelf, bijvoorbeeld voor zijn eigen blad, het magazine van de borstkankervereniging en ook voor kleinere opdrachtgevers. 
Daarnaast is hij lang geleden begonnen aan een eigen project: het schrijven van een roman.

Een roman? Wat spannend! Vertel eens?
Hij blijkt het manuscript net voor de tweede keer aan een uitgever gestuurd te hebben. Superspannend natuurlijk! Helemaal omdat hij van de eerste uitgever zoveel kritiek kreeg dat hij maandenlang zijn document niet kon openen zonder misselijk te worden.
Achteraf kwam pas het besef dat het best bijzonder is dat een uitgever de moeite neemt om je manuscript helemaal te lezen. Dan moet er wel iets goeds in zitten.

Hoe ben je verder gegaan?
Hij heeft het boek eerst aan wat proeflezers laten lezen, vrienden van vrienden. Het vertrouwen kwam terug toen deze stuk voor stuk enthousiast reageerden. Hij heeft de stoute schoenen aangetrokken en zijn boek naar een kennis gestuurd met contacten in de uitgeverswereld. Deze gaf hem het advies om het een jaar te laten liggen en er dan opnieuw helemaal doorheen te gaan. Inmiddels is dat jaar voorbij, heeft hij inderdaad zijn hele boek doorgespit. Afgelopen week heeft hij de stap genomen om opnieuw een uitgever te zoeken.

Uiteraard ben ik ontzettend benieuwd hoe dat af gaat lopen. Zeker iets om op een volgende ALV aan hem te vragen!

Plaats een reactie

Recente berichten