Broodfonds Meerwaarde

Files vermijden

Je kent het wel, knipperende matrixborden boven de snelweg en een sliert oplichtende remlichten voor je … file… zucht. Net nu je er niet op gerekend had loopt het verkeer vast en meldt het navigatiesysteem dat dit een vertraging van ongeveer 20 minuten oplevert. Direct geef ik opdracht om een kortere route te zoeken, want mijn eerste impuls is de file omzeilen.


Toch heb ik daar ik het verleden vaak genoeg leergeld mee betaald. File vermijden bracht mij vaak op de kleinste weggetjes in dorpjes waar ik nog nooit was geweest en uiteindelijk bleek de hele exercitie nauwelijks tijdswinst op te leveren. Uitzonderingen daargelaten is het effect voornamelijk psychologisch – het idee dat je door kunt rijden, al is het kilometers om, geeft een beter gevoel dan achteraan in de rij aansluiten.


Met dat in mijn achterhoofd (een mens wil toch ook leren van de ervaringen in het leven nietwaar) kijk ik even heel kritisch naar de alternatieve route en kies vervolgens toch voor de file. Nadat ik mijn afspraak heb laten weten dat ik mogelijk iets later ben (ik had gelukkig best een fijne marge) heb ik alle tijd om te mijmeren over het leven.


Want ook in het echte leven overkomt het ons: we zijn lekker op weg, alles loopt volgens plan en dan opeens gaat het mis: er ontstaat een blokkade waardoor we gedwongen worden af te remmen of zelfs helemaal stil te staan. Je wordt ziek of er ontstaan problemen die je het hoofd moet bieden. Deze dingen kunnen je compleet overvallen; in elk geval had je ze niet gepland en ze dwarsbomen de flow van je leven. Ik weet niet hoe het jullie vergaat, maar bij mij gaat het vaak net als in het verkeer. Mijn eerste impuls is de blokkade te omzeilen. Ik wil dit niet, dit komt me niet uit, ik wil gewoon lekker door! Kan ik dit vermijden en zo ja, hoe?


Ik denk dat veel van jullie dit zullen herkennen. Het is immers heel menselijk om de confrontatie met moeilijkheden te vermijden. Alleen levert het – net als in de file – vaak zo weinig op. Terwijl er heel veel tijd en energie gaat zitten in de poging tot omzeilen. Tijd en energie die we beter kunnen gebruiken.


Hoe je hier dan wel mee om moet gaan is een onderwerp dat voor nu wat te ver gaat, maar waar ik tijdens mijn mijmeringen in de file wel achter kwam is dat het blijkbaar in de natuur van de mens zit om een weg om de moeilijkheden heen te zoeken. En dat het soms beter is om de situatie te accepteren en de energie te gebruiken om te bedenken hoe je de schade kunt beperken. Of misschien valt er wel winst te halen uit je situatie. In het geval van ‘mijn’ file kwam ik er bij voorbeeld achter dat de berm helemaal vol stond met prachtige bloemen. Bloemen die ik vast niet had gezien als ik er met 100 km p/u langs was gereden.


Net toen ik bedacht dat ik hier wel een column over zou kunnen schrijven en de metafoor nog wat verder wilde uitdiepen, begon het verkeer weer te rijden. De file loste helemaal op en in veel minder dan 20 minuten kon ik mijn reis ongehinderd vervolgen. Ik weet niet wat ik verder nog had ontdekt als de file had voortgeduurd, maar in elk geval leerde ik dat het, wanneer je de confrontatie met je blokkade aangaat, soms ook nog wel eens kan meevallen.

Plaats een reactie

Recente berichten